Ollebom
en film om regissören och producenten Olle Hellbom.

Det är en personlig film om Olle Hellbom som vi får lära känna dels genom hans filmer och dels genom arbetskamrater och vänner, men vi får också veta hur han gjorde när han regisserade.

Regi & manus: Jan Hellbom
Fotograf: Kjell S. Koppel, Lennart Peters
Klippning: Andi Loor
Produktionsledare: Anne-Cathrine Sundgren SVT
Producent: Waldemar Bergendahl SF
Produktion: AB svensk Filmindustri/SVT Fiktion/Hellbom Film AB

Speltid: 58 minuter

Se klipp från filmen
Olles uppväxt
Producenten Olle
Olle i England
Olle regissören
Samtliga filmer visas i formatet .mov. För att se dessa behöver du quicktime player. Klicka här för att hämta quicktime


Fakta om Olle Hellbom:
Olle Hellbom föddes 1925. Han växte upp vid Hornstull i Stockholm tillsammans med sina två bröder Thorleif och Lasse. I kvarteret låg en av Stockholms finaste biografer, Flamman. På Hornsgatan och Långholmsgatan fanns inom nära avstånd åtta biografer, så det var inte konstigt att han blev tidigt filmintresserad. Olle Hellboms far Emil var konstnär, han använde köket som ateljé, bilderna fanns i Olle Hellboms liv från början. Hans studentuppsats handlade om film och blev publicerad i Filmjournalen. Efter studenten reste han runt i Europa. För att kunna ta sig fram i efterkrigstidens Europa hade han lyckats få papper på att han han var engelsk officer. På det viset såg han Berlin, Paris och kom till London där han fick tillfälle att gå runt på de olika filmstudiorna. Han såg, lärde, skrev och drömde.

Tillbaka i Sverige skrev han ett antal filmmanus, tillsammans med Wolodja Semitjov skrevs bland andra manuset till "Hon dansande en sommar." Han skrev även manus till arbetarfilmaren Hampe Faustman, "Resa i natten". Olle Hellbom gjorde ett antal uppmärksammade kortfilmer såsom, "Döderhultar´n", "O. A". och "13 minuter". En film för LKAB om gruvarbetares villkor befäste hans politiska ståndpunkt. Han blev aktiv socialdemokrat och tillsamnmans med Åke Edfeldt startades en tidig form av mediaträning, dessutom gjorde han filmer för Socialdemokraterna och LO. Hans långfilmsdebut skedde med filmen "Raggare". Därefter gjorde han "Mästerdetektiven lever farligt".
Med Olle Nordemar som producent och ägare av det lilla produktionsbolaget Artfilm gjorde Olle Hellbom film för riktigt små barn, "Barnen i Bullerbyn". På Sveriges Radio gillande man inte Bullerbyn och köpte inte in den för visning. Istället klipptes Bullerbyn om för biovisning och succen blev omedelbar och även televisionen köpte in serien för visning.

I och med Saltkråkan stod det klart att en ny filmgenre var född, familjefilmen. I snabb följd regisserade Olle Hellbom nu en TV-serie och tre filmer om Pippi Långstrump, därefter TV-serie och tre filmer om Emil i Lönneberga.

Med filmen om Bröderna Lejonhjärta fick han sitt erkännande. Både i form av recensioner och mottagandet en guldbagge.
Olle Hellbom producerade även filmer, både för barn och vuxna. Han hade stor betydelse för regissörer som, Mats Arehn, Ingvar Skogsberg, Anders Grönros och Lasse Hallström.

Hellbom Film AB | Riddarhuset | 117 33 STOCKHOLM | 08-84 57 00